http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Egészben sült sertésszűz és tarjaszeletek vörösboros- kakukkfüves-rozmaringos gombamártással, lilaburgonyával.

2014. augusztus 4., hétfő

Egészben sült sertésszűz és tarjaszeletek vörösboros- kakukkfüves-rozmaringos gombamártással, lilaburgonyával.

A sertésszűz és a tarja nagyon kedvelt a mi konyhánkban, most a szüzet egészben hagyva, a tarját szeletekre vágva együtt sütve készültek, enyhe fűszerezéssel, mert vörösboros-kakukkfüves-rozmaringos gomba készült mellé ami rendkívüli ízekkel és aromákkal rendelkezik, kiválóan kiegészítve a hús ízeit. Köretként saját kertben termett bio lilaburgonyát készítettem, ami amellett, hogy szokatlan színű telis tele van antioxidánsokkal. Íze megegyezik a hagyományos burgonyával.
Lássuk, hogy készültek el , tételenként lebontva írom.

Hozzávalók a sültekhez: 
1 egész szűzpecsenye, 3 szelet tarja , olivaolaj, himalája só, őrölt fehér bors.
A húsokat besózzuk, majd áthintjük az őrölt fehér borssal, és fél órát pihentetjük. Az olivaolajat egy serpenyőben felhevítjük, majd elősütjük- kérgezzük a szeletek mindkét felét és a szűzpecsenye minden oldalát, hogy a benne levő értékes nedvek megmaradjanak.
Ezután jénaiba tesszük a húsokat, a kérgezésből visszamaradt zsiradékkal meglocsoljuk és lefedve puhára-pirosra sütjük.






Vörösboros-kakukkfüves-rozmaringos gomba
Hozzávalók :
50 deka csiperkegomba-apróbb méretű , egy fej nagyobb vöröshagyma, himalája só, egy kiskanál ételízesítő, két szál kakukkfű, egy 2-3 centis rozmaringszál, egy csipet fehérbors, 1,5 dl vörösbor, olivaolaj, víz.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd az olivaolajon üvegesre pároljuk. A gombákat jól megmossuk, majd cikkekre vágjuk és a megpárolt hagymára tesszük. Felöntjük annyi vízzel ami majdnem ellepi. Beletesszük a rozmaringot, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Mikor félig megpuhult felöntjük a vörösborral és azzal együtt tovább puhára főzzük.





Lilaburgonya:
A burgonyákat alaposan megmossuk, majd egészben, héjában puhára főzzük. Miután megfőttek, kivesszük a főzővízből és teljes kihűlés után megpucoljuk, majd kockára vágjuk. Egy serpenyőben olivaolajon átfuttatott apróra vágott petrezselyemlevelet készítünk, és ebben alaposan átforgatjuk a kockára vágott főtt , sózott lilaburgonyát.







Tálalás:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése