http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Tönkölycipó tökmagliszttel és grahamliszttel vaslábasban sütve

2014. május 10., szombat

Tönkölycipó tökmagliszttel és grahamliszttel vaslábasban sütve

Ez a cipó egy kísérlet eredményeképpen született, de annyira jól sikerült összetételű lett, hogy megosztom Veletek, hátha valaki kedvet kap ehhez az igazán finom és különleges ízű kenyérhez.

Hozzávalók :
30 deka finom őrlésű tönkölyliszt, 6 deka tökmagliszt, 4 deka graham liszt, 30 deka öregtészta, 1 deka friss élesztő, kettő csapott evőkanál burgonyapehely, egy csapott evőkanál himalája só, 2-2,5 dl víz, amit úgy adagoljunk, hogy rugalmas tésztát kapjunk !! , egy evőkanál olivaolaj .

A tönkölylisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a tökmaglisztet és a grahamlisztet. Belemorzsoljuk az egy deka élesztőt, majd az öregtésztát is hozzáadagoljuk. Sózzuk, majd beleszórjuk a burgonyapelyhet , a vizet és az olivaolaj felét- a másik felét akkor mikor már a gép összedolgozta a hozzávalókat. 
Szép sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálba tesszük, majd 20 perc múlva óvatosan átdolgozzuk , cipó formára igazítjuk, majd egy sütőpapírral bélelt jénaiban duplájára kelesztjük. 
A sütőt 230 fokra melegítjük, amibe betesszük a vaslábast is, hogy át tudjon jól forrósodni mire megkel a tészta. 
Miután a cipónk a duplájára kelt, a tetejét éles pengével bevagdossuk, majd a forró vaslábasba átemeljük . Fedővel lefedve sütjük 15-20 percig 230 fokon, majd ezután visszavéve a hőfokot 210 fokra még további 20 -25 percig . 
Rácson hűtjük






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése