http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Fahéjas és mandulaforgácsos kiflik

2014. január 20., hétfő

Fahéjas és mandulaforgácsos kiflik

Ezt a receptet Limara oldalán találtam ,cukros- fahéjas rúd néven. Annyit változtattam ,hogy a rudak helyett kifliformákat készítettem és a fahéjas cukor mellett még mandulaforgácsos cukorba is mártottam meg kifliket.
Hozzávalók : 60 deka finom őrlésű tönkölyliszt, 1 csipet só, 2 evőkanál méz,  1 tojás, 2 tojássárgája, 3 dl langyos tej, 6 deka puha vaj, egy citrom reszelt héja, 3 deka friss élesztő. A kiflik megforgatásához barna cukor,( 3-4 evőkanálnyi ) amibe belekeverünk 2 kiskanál őrölt fahéjat, és egy másik tálkában barnacukor összekeverve a szeletelt mandulával.
A langyos tejbe belekeverjük a 2 evőkanál mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztbe egy mélyedést készítünk, ebbe belerakjuk az egész tojást, a kettő tojássárgáját, a puha vajat, a csipet sót,a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Szép, hólyagos tésztát dagasztunk,majd meleg helyen duplájára kelesztjük. A tönkölyliszttel az a tapasztalatom, hogy más lisztekhez képest kicsivel lassabban kel meg. 
Mikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk, majd elfelezzük és 6-6 egyenlő darabra vágjuk amiből cipóformát alakítunk óvatosan. A cipócskákat kisodorjuk hosszú csík formára, majd másfél, - 2 cm széles csíkokat vágunk bele, a tészta közepetájékáról indulva hosszanti irányba úgy, hogy ne vágjuk végig a tetejéig.
 ( Kép erről a bejegyzés végén ! )
A feltekerést a bevágás nélküli alsó részen kezdjük.( Ide lehet tölteléket is tenni és úgy feltekerni. )
Ha feltekertük kifliformát hajtunk ,a tepsibe szilikonos sütőpapírt helyezünk, majd 20-30 percig letakarva pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, majd körülbelül 10-15 perc alatt pirosra sütjük.  Két evőkanál vajat felmelegítünk , majd a kész, még forró kifliket átkenjük az olvasztott vajjal. Majd ezután 6 darabot  a fahéjjal elkevert cukorba forgatunk, a másik 6 darabot pedig a mandulaforgáccsal elkevert cukorba forgatjuk, majd rácson hűtjük.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése