http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Kukoricalisztes és finom őrlésű tönkölylisztes kenyér

2014. január 21., kedd

Kukoricalisztes és finom őrlésű tönkölylisztes kenyér

Egy újabb kísérlet eredményeképp született meg ez a finom kenyér, szeretjük a kukoricalisztes péksüteményeket, így ebbe a kenyérkébe is csempésztem egy kis kukoricalisztet . Megérte.
Hozzávalók :
20 deka finom őrlésű tönkölyliszt , 15 deka BL80-as liszt, 15 deka kukoricaliszt, egy evőkanál só, 25 deka öregtészta, 1 deka friss élesztő,  egy evőkanál zabpehely, egy csapott evőkanál burgonyapehely, egy kiskanál sikér, 2,7 dl langyos víz, egy evőkanál olivaolaj.
Dagasztógéppel egy rugalmas , szép simára kidolgozott tésztát készítek, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Lisztezett felületen a duplájára kelt tésztát kézzel kilapogatom, kinyomkodva belőle a levegőbuborékokat, majd vekni formára igazítom .
Vekni formázása: A kilapogatott tésztát a két oldalán behajtom, jól lenyomkodom, majd a tetejétől kezdve feltekerem úgy, hogy szoros legyen minden hajtás. Pengével bemetszéseket vágok a tetejére.
Szilikonos sütőpapírra teszem, majd lefedve hagyom újra a duplájára kelni. 
A sütőt előmelegítem 220 fokra . Egy 8 literes jénaiba teszem sütőpapírral együtt a veknit, a kenyér tetejét és a jénai fedelének belső felét is átspriccelem vízzel, majd befedem a tetővel és mehet a sütőbe. Körülbelül 40 perc után a jénai tetejét leveszem és hagyom úgy sülni kb 10 percig. A jénai tetejének levétele előtt visszaveszem a hőmérsékletet 200 fokra.
Rácson hűtjük. 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése