http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Svájci gyökérkenyér

2014. január 15., szerda

Svájci gyökérkenyér

Nagyon szeretjük a gyökérkenyeret és az egyik kenyérsütős csoportban találtam egy nagyon jó receptet, amit el is készítettem, és most megosztok Veletek is, mert nagyon egyszerű és nagyon finom kenyér ! Nem kell agyondagasztani bár azt tudni kell, hogy nagyon hosszú pihenőidőt igényel, éppen ezért én este állítom össze, letakarva pihen egész éjjel, reggel átgyúrom és formázom, aztán mehet is a sütőbe. Sülési ideje kb 40-45 perc.
Svájci gyökérkenyér:
50 deka liszt, - én teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítettem el de bármilyen más liszttel is elkészíthető- 20 g élesztő, csapott evőkanál só, kb 3 dl langyos víz, (annyi, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk).Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk,majd a sóval, a liszttel együtt egy tálba tesszük. Nem kell agyondagasztani, elég ha az összetevőket jól eldolgozzuk.(Szükség szerint adagoljunk hozzá annyi langyos vizet amennyit a liszt felvesz )  Pihentetési idő 9-10 óra, letakarva, huzatmentes helyen. 
Pihentetés után kilisztezett deszkára borítom, kicsit átgyúrom  majd kinyújtom kézzel kör formájúra és hosszanti részénél lazán feltekerem, majd tekerek rajta két- három helyen egyet-egyet így lesz olyan csavarodott a formája. A kezemet a két végéhez rakva, kicsit "összenyomom az egészet " így tömörítem meg, gyakorlatilag zömökebb lesz az egész és  jellegzetesen gyökér formájú. A kész kenyeret 10 percig hagyom pihenni a deszkán letakarva.
A 10 perc letelte után a  gyökérkenyér tetejét vízzel átspricceljük, majd előmelegített hőlégkeveréses sütőben 170-180 fokon sütjük, amibe már az előmelegítés során egy vízzel teli lábast teszünk, ami a sütés végéig bennmaradhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése