http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Török sajtos pide

2014. január 15., szerda

Török sajtos pide

A török sajtos pide, egy végtelenül egyszerű ám annál kapósabb étel, akár levesek mellé, akár egy barátokkal eltöltött esthez kitűnő választás!
Azoknak is javaslom akik ritkán sütnek, egyszerű elkészíteni , elrontani nem lehet !
Elkészítés:
50 deka tönkölyliszt ( én tönkölylisztet használok minden sütésemhez, de természetesen működik bármely más liszttel is a recept ) egy 5 dekás élesztő sarka, tehát minimális kell csak belőle, tej , amiben az élesztőt felfuttatjuk, egy evőkanál méz- ez helyettesíti a cukrot amit a tejbe keverünk az élesztő felfuttatása céljából, olivaolaj- körülbelül 2-3 evőkanál, só, 1 doboz natúr joghurt .
Ezekből az alapanyagokból egy rugalmas tésztát gyúrunk, majd pihentetjük körülbelül 20 percig.
Egy bögrében felverünk kettő tojást, majd ebbe belereszelünk egy gerezd fokhagymát. Ezzel a masszával fogjuk megkenni a kinyújtott lapokat.
A tésztát kilisztezett deszkán 3- 4 felé elvágjuk, ezekből kis gombóckákat gyúrunk, majd vékonyra, kb. 3-4 mm-re kinyújtjuk.
A kinyújtott lapot óvatosan áthelyezzük a tepsibe, nem kell sem kizsírozni, sem mással kikenni a tepsit, mert a tésztában lévő olivaolaj gondoskodik arról, hogy ne ragadjon le a tésztánk.
Ezután megkenjük a tojásos-fokhagymás masszával vékonyan, majd az előre lereszelt -lehet apróra, vagy durvábbra is reszelni - sajtot ami vagy trappista, vagy gouda, vagy ezek keveréke- ráhintjük úgy, hogy fedje az egész tésztalapunkat. Előmelegített -150 fok- sütőben, légkeverésen sütjük addig amig a sajt pirulni kezd a tetején. (Amíg sül az első adag, hozzáláthatunk a másik lap kinyújtásához, előkészítéséhez.)
Ezután kivesszük,  először ketté, majd vékony, 2-3 centis darabokra vágjuk.
Jó sütést és jó étvágyat hozzá !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése