http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Tökmagos- napraforgómagos félbarna tönkölykenyér

2014. január 20., hétfő

Tökmagos- napraforgómagos félbarna tönkölykenyér

Mielőtt elkezdem a kenyér elkészítésének a leírását, el kell mondanom, hogy hogyan készítek kovászt, és Limarától tanult "öregtésztát ", mert e kettő valamelyike előfordul minden kenyeremben.

Természetes kovász készítése : 


Nem annyira bonyolult egy jó házi kovász készítése , igaz szükség van rá néhány napra, amíg jól összeérik, de utána folyamatosan lesz kovászunk otthon.
Első lépés
3 evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet 3 evőkanál langyos vízzel keverjünk össze, és tegyük egy befőttes üvegbe vagy egy zárható tetejű edénybe. Zárjuk le és melegebb helyen hagyjuk állni 48 órát.
Második lépés
Adjunk a keverékhez, ismét 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál langyos vizet, ekkor már kissé savanykás illata van, ismét zárjuk le és hagyjuk állni 24 órát.
Harmadik lépés
Utolsó lépésként 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet adjunk az eddig elkészült kovászunkhoz, jól keverjük el és ismét hagyjuk egy napot állni. Ezután már a kovász használható. Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, amennyit elvettünk belőle a kenyérsütéshez.
Ha tovább nem szeretnénk szaporítani, megvárjuk míg lecsendesedik,  azaz nem aktív a kovászunk (nem habzik, nem emelkedik) lefedjük és hűtőbe tesszük. Legalább hetente egyszer érdemes átkeverni, és időnként feléleszteni.

 Öregtészta készítése Limara receptje alapján :
50 deka liszt, 3 dl víz, egy csipet cukor, vagy egy kiskanál méz, 1 deka friss élesztő.
A lisztbe belemorzsolom a friss élesztőt, hozzáadom a cukrot, vagy mézet, és a langyos vizet. Ezekből tésztát dagasztok, majd egy tálba teszem és hagyom a konyhapulton 10-12 órán keresztül túlkelni.  Ezután átteszem egy műanyag tálba és a hűtőbe teszem. Akár egy hétig is felhasználható. 

Most, hogy tisztáztuk a kovász és az öregtészta elkészítését, jöhet a kenyérrecept :)

Hozzávalók :
25 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt , 25 deka BL-80 liszt, egy kávéskanál sikér ( ez elhagyható ), 25 deka öregtészta, 1 deka friss élesztő, 2,5 dl langyos víz, egy evőkanál burgonyapehely, egy evőkanál étolaj vagy olivaolaj, hántolt tökmag, amit a tésztába dolgozás előtt kicsit apróbbra török, hántolt napraforgómag., egy csapott evőkanál só.
A kimért liszteket egy tálba teszem, majd hozzáadom a sót, a burgonyapelyhet,a sikért az öregtésztát, a langyos vizet és belemorzsolom az élesztőt. Dagasztógéppel 5 percig dagasztatom, majd hozzáadom az olivaolajat és a magvakat, majd addig dagasztatom a géppel amíg egy szép sima, rugalmas tésztát kapok.
Kilisztezett tálban duplájára kelesztem, majd ezután lisztezett felületen kinyújtom, kilapogatom, majd vekni formára igazítom . Vekni formázása: A kilapogatott tésztát a két oldalán behajtom, jól lenyomkodom, majd a tetejétől kezdve feltekerem úgy, hogy szoros legyen minden hajtás.  Szilikonos sütőpapírra teszem, majd bevágom egy éles pengével a tetejét. Ezután kelesztem tovább körülbelül 20 percig, majd átspriccelem vízzel és előmelegített sütőben 8 literes jénaiban 210 fokon sütöm úgy, hogy a jénai  tetejét belülről is átspriccelem.
A sülési idő körülbelül 45-50 perc. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése