Közeledik
a Karácsony. Ezt a sajtos receptet egy újságban találtam, kisebb
módosításokat végeztem rajta és kipróbáltam még az ünnepi sütések előtt.
Egyszerű, a hagyományos sajtosrúdtól némileg eltérő, mutatós és finom
sós ropogtatnivaló. Az első sütést vendégek tesztelték, átment a vizsgán
:)
Hozzávalók
: 20 deka liszt, 20 deka vaj vagy margarin, 20 deka reszelt sajt, én
fele fele arányban trappistát és goudát használtam, egy csapott
teáskanál só, -vegyétek figyelembe a sajt sósságát a készítéskor !- egy
egész tojás a lekenéshez, hántolt napraforgómag, fenyőmag, hántolt
tökmag a díszítéshez.
A
lisztet, a margarint-vagy vajat , a reszelt sajtot egybegyúrjuk. Először
kicsit nehézkesen áll össze, de miután átveszi a kezed melegét, szépen
formázható tömb lesz . Összeállítás után hűtőbe tesszük, lehetőség
szerint fél- egy óra hosszára.
Pihentetés
után deszkára borítjuk, majd kb egy centi vastagságúra nyújtjuk. Ezután
a karácsonyi formákkal kiszúrjuk, a felvert tojással átkenjük és
egyenként a magokkal ízlés szerint megdíszítjük.
Sütőpapírra helyezzük, majd előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 150 fokon sütjük, amíg szép aranybarna színe lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése