http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Hideg őszibarackos meggyleves túrógombóckákkal laktóz és gluténmentesen

2014. szeptember 18., csütörtök

Hideg őszibarackos meggyleves túrógombóckákkal laktóz és gluténmentesen

Nagyon régen csináltam már gyümölcslevest, és a sok krémleves után már kívánkozott egy finom gyümölcsleves a palettára. 
A meggy örök kedvenc, de úgy gondoltam, hogy nem árt ha teszek mellé egy kis őszibarackot is.
A hűtőmben árválkodott fél doboz laktózmentes túró , ebből készítettem a levesbe pár darab túrógombócot is.

Hozzávalók a leveshez:
Egy üveg magozott meggy, őszibarack befőtt egy kis dobozzal, egész fahéj 3-4 db, szegfűszeg 4 db, 2 evőkanál citromlé, 10 deka barna cukor, két evőkanál rizsliszt, 1,5 dl növényi tejszín vagy laktózmentes tejszín.

A magozott meggyel levével együtt egy lábasba öntjük, majd felöntjük vízzel. Belehelyezzük a fahéjakat, szegfűszegeket , a cukrot és a citromlevet majd körülbelül 20-25 percig főzzük. Ha kész, belevágjuk a felezett magozott őszibarackokat. Lassú lángon tovább főzzük forrásig. A rizslisztet csomómentesre keverjük a növényi vagy laktózmentes tejszínnel , a forrásban lévő levesből hozzáadunk a kikevert tejszínünkhöz, jól átkeverjük és behabarjuk vele a levesünket. Kiforraljuk. Ezután hűtjük. Hidegen tálaljuk.

Túrógombócok:
Hozzávalók : 15 deka laktózmentes túró, egy kisebb tojás, 4 csapott  evőkanál rizsdara, egy csipet só, egy mokkáskanálnyi barna cukor.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a sót a cukrot és a rizsdarát, majd alaposan eldolgozzuk. Kis ideig állni hagyjuk. Egy lábaskában vizet forralunk egy csipet sóval és egy cseppnyi olivaolajjal. Mikor a víz felforrt, egy darab gombócot szaggatunk, tesztelve, hogy nem fő e szét a gombóc. Ha túl lazának vagy szétfővőnek találjuk akkor még egy kevés rizsdarát adhatunk hozzá.
A gombócokat beleszaggatjuk a forrásba lévő vízbe  , akkor jó ha a gombócok feljönnek a víz tetejére. Merőkanállal óvatosan kiszedjük, tálaláskor a hideg leveshez adagoljuk ízlés szerint. A leves tetejére szeletelt mandulát is szórtam.
Az étel laktóz és gluténmentes. 
Szívesen veszem, ha véleményt hagysz a bejegyzés alatt :) 




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése