http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Pecsenye kacsacomb és kacsamell hízlalt kacsamájjal, lilakáposztával és lilaburgonyával

2014. szeptember 8., hétfő

Pecsenye kacsacomb és kacsamell hízlalt kacsamájjal, lilakáposztával és lilaburgonyával

Örök kedvenc nálunk a kacsa és most ,hogy egy kicsit megbolondítottam kacsamájjal még inkább azzá vált.

Az elkészítését tételenként fogom leírni és képekkel illusztrálni.

A kacsa:
4 db egész, pecsenye kacsacomb, kettő bőrös kacsamell, himalája só, morzsolt majoranna, friss majoranna szárak , kacsazsír.
A kacsacombokat és a mellet jól megmossuk, és az esetlegesen előforduló tokoktól megszabadítjuk. Sózzuk, majd a bőrös részeket enyhén bevagdaljuk, és a bőrös résszel felfelé  tepsibe fektetjük. Áthintjük morzsolt majorannával, majd a frissen szedett és átmosott majoranna ágacskákat közéjük fektetjük. A húsdarabok közé 1-1 kiskanál kacsazsírt teszünk. 
Alufóliával befedve 160 fokon elkezdjük sütni. Ez körülbelül 2 óra, amíg puha lesz a husi. Ha puhának érezzük a húst, az alufóliát levesszük és pirosra sütjük a combok- mellek bőrét.






Hízott kacsamáj :
Egy egész hízott kacsamáj a hájjal együtt

A hájat átmossuk, hártyátlanítjuk, majd áttöröljük és kockákra vágjuk. Az egész kacsamájat hideg tejbe áztatjuk, kb 1 órára úgy, hogy félidőben átforgatjuk a tejben- figyelem, óvatosan, nehogy törjön. 
A felkockázott hájat egy lábasba tesszük,  kis lángon elkezdjük kiolvasztani. Mikor már elkezdett olvadni, a tetejére helyezzük a májat, óvatosan !-majd fedőt teszünk rá, és gyakran belenézünk, kicsit lapáttal átmozdítjuk. Körülbelül 10-15 perc elteltével átfordítjuk.Újabb 10-15 rerc elteltével tűpróbát végzünk, ha nem véres nagyon, csak épp kicsit szivárog, akkor lezárjuk alatta a lángot . A fedőt hagyjuk rajta. 


Tálalás előtt pár perccel kivesszük, hagyjuk egy deszkán vagy tálon pihenni felvágás előtt. 


A visszamaradt zsiradékot a máj kiszedése után én még egy kicsit tovább olvasztottam, így kaptam egy kis tálka kacsatepertőt, és egy közepes dunsztosüvegnyi kacsazsírt. 



Lilakáposzta:
 Egy kisebb fej lilakáposzta , egy közepes fej hagyma, két evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál ételecet, egy evőkanál zsír, víz, őrölt kömény, egy csipet só.

A vöröshagymát megpucoljuk, félbe vágjuk majd felszeleteljük. A zsírt megolvasztjuk, beletesszük a 2 evőkanál cukrot, erre rátesszük a szeletelt hagymát és átdinszteljük üvegesre. A lilakáposztát felcsíkozzuk, majd a megpárolt hagymához adjuk, vízzel felöntjük,  sózzuk,hozzáöntjük az ecetet, őrölt köménnyel áthintjük és puhára főzzük. Ízlés szerint még mehet bele cukor. 

Lilaburgonya:
A burgonyákat alaposan megmossuk, majd bő vízben egészben, héjában megfőzzük. Miután megfőttek, kiszedjük, hűtjük, majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasban zsírt olvasztunk és ezen átkeverjük a sózott, reszelt burgonyánkat.

Tálalás :

Tálaláskor a májakat át lehet hinteni egy kis sóval.
Jó étvágyat :)
 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése