http://gasztrosagok.cafeblog.hu/ Gasztroságok: Gluténmentes kenyér II.

2014. október 5., vasárnap

Gluténmentes kenyér II.

Új liszttel próbáltam ki a kenyérsütést, azt hiszem jól sikerült :)

Hozzávalók :  25 deka Spar free from általános sütőkeverék por , 3,5 g szárított élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 dl langyos víz, 1,5 deka lágy laktózmentes vaj , egy evőkanál burgonyapehely, a teteje lekenéséhez egy diónyi zsír.

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd a kizsírozott, és rizsliszttel kiszórt sütőformába adagoljuk, formára igazítjuk, majd letakarva 45 percig kelesztjük. Mikor megkelt, a tetejét óvatosan átkenjük a kezünkbe vett és a tenyerünkön elolvasztott zsírral, majd bemetszéseket ejtünk a tetején. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, egy lábaskában vizet teszünk be és kb 45-50 perc alatt sütjük meg a kenyérkénket.







5 megjegyzés:

  1. Névtelen20:04:00

    Szia! A porélesztőt külön fel kell futtatni? Vagy az összes hozzávalót simán egybegyúrni aztán megkel.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Elég, ha összekevered a többi alkotóelemmel és duplájára keleszted. A gluténmentes lisztekből kicsit nehezebben kel meg a tészta. Fontos, hogy a sütőt jól gőzösítsd be, és a megkelt kenyérke felületét zsiradékkal óvatosan kend át.
    Ezen a blogoldalon nincsenek újabb receptek mert másik felületre vittem át a blogot, a nyitólapon olvasható is, itt ezen a felületen sok recept elérhető : http://gasztrosagok.cafeblog.hu/

    VálaszTörlés
  3. Névtelen18:52:00

    Oké, köszönöm. Igazából pont ezekből az alkotóelemekből próbáltam és alig kelt meg. Ízre nagyon finom lett, csak mivel nem kelt meg elég sűrű maradt és kicsi. Másnapra pedig betonkemény lett. :(

    VálaszTörlés
  4. Sajnos lehetséges, hogy a porélesztővel volt a gond.Én is jártam már így, pont ahogyan leírtad... Tudom, ahhoz, hogy a kukában landoljanak ezek a lisztek nagyon drágák. Én a több napig is puha gm kenyereket a glutenix alfa falusi fehérkenyér keverékből sütöttem. A sparos és a schar keverékekben talán több a kukoricaliszt de azokból is finom kenyerek sültek. Ez a kenyér amit a képen látsz nem érte meg a másnapot :) De esetleg ha marad meg gm kenyered és másnapra keménynek érzed, vékonyra szeleteld fel és pirítsd meg, úgy ehető :) Remélem a következő sütésed sikeres lesz !

    VálaszTörlés
  5. Névtelen14:26:00

    Köszi, igen. Még megpróbálom normál élesztővel is majd. :)

    VálaszTörlés